Tour Baladoz

Het werd voor het eerst genoemd in “Le Producteur” in 1841, en het werd vermeld in de eerste editie van Bordeaux en de wijnen in 1850 onder de naam “Baladoz”. In 1874 tot 1922 stond het landgoed bekend als Château Baladoz totdat er een toren werd gebouwd en de naam werd veranderd om dit weer te geven.

Wijn wordt geproduceerd op hoogtes tot 90 meter, waardoor het een van de hoogste producenten in de appellatie is. Het klei- en kalksteenplateau dat het landgoed domineert, herbergt een groter aantal wijnstokken dan andere delen van het landgoed. Na een overgangsperiode tussen de eerste en tweede crus van St Emilion, bevond het landgoed zich uiteindelijk in de Grand Cru-classificatie.

Tour Baladoz

Het pand was gelegen in Saint-Laurent-des-Combes. Een Belgische wijnhandelaar, Emile De Schepper, kocht het pand in Saint-Laurent-des-Combes in mei 1950 voor in totaal 5,56 hectare wijnstokken. Zijn eerste jaar werd besteed aan het restaureren van de kelders en het verbeteren van de wijngaard, wat een prioriteit was voor de nieuwe eigenaar. De wijn werd enkel in vaten naar België geëxporteerd, waar hij vervolgens werd gebotteld in de kelders van de eigenaar in Gent. Alumnus Jean-Michel Garcon is keldermeester en algemeen directeur sinds 1992. Hij is ook verantwoordelijk voor de productie van het naastgelegen Chateau La Croizille en het Chateau Haut Breton Larigaudiere in Margaux.

Meer dan driekwart van de wijngaard van Tour Baladoz ligt op een plateau, terwijl het resterende een derde op de hellingen van de vallei boven zwaar begraven rotsen ligt. Het doel hier is om een ​​wijn te creëren als mineraal als de geologische context waarin de wijnstokken worden verbouwd. Van puur krijt en mergel, dat doet denken aan specifieke terroirs in de Champagne-streek, tot hardsteen, dat sporadisch voorkomt en zich onderscheidt door het kleurverschil in de klei, de bodembasis heeft een breed scala aan texturen en kenmerken. De Merlot-druif gedijt goed in deze regio en is goed voor 70% van de aanplant van wijngaarden, terwijl Cabernet Franc (20%) en Cabernet Sauvignon (10%) de resterende 30% van de aanplant voor hun rekening nemen.

In deze prachtige wijngaard vind je een paar pre-phylloxera-druiven, een selectie van historische Bordeaux-variëteiten en spectaculaire kalksteengrotten waar wijnstokken door de plafonds zijn gegroeid. Het is granaat-paars van kleur en al behoorlijk explosief in het glas, met golven van violet en lila, zwarte pruimen, moerbei, zoute zwarte bes en beboterde bruine toast subtiliteiten, evenals hints van violet en lila. Als je het proeft, zul je een benaderbare weelde vinden van rood en bramenfruit, delicate kalkachtige minerale tannines en een staalachtige ader van zuurgraad die je naar een lange en verfrissende afdronk zal brengen met andere smaken van vanillekruid, grafiet en crème de cassis . Het is een werkelijk voortreffelijke, hoogwaardige weergave van Saint Emilion die een legioen Bordeaux-kenners zal verleiden om het te drinken.

Bron: Tour baladoz